Czy drugie śniadanie to ważny posiłek  potrzebny dziecku?

 

    „Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi” albo „zjedz śniadanie jak król, obiad jak książę, a kolację jak ubogi”. Tak mówią przysłowia potwierdzające z dawien dawna znaną prawdę, że śniadanie jest najważniejszym dla zdrowia i właściwego funkcjonowania organizmu posiłkiem– ma dostarczać energii, co po nocnej przerwie jest bardzo istotne. Jednak nawet najbardziej obfite i zjedzone w domu nie zaspokaja potrzeb młodego organizmu podczas pobytu w szkole. Ten zapas energii wystarcza jedynie na 2 -3 godziny i pozwala efektywnie uczestniczyć w lekcji, przyswajać informacje i utrzymuje właściwy poziom koncentracji. Uczucie głodu obniża zdolność koncentracji uwagi, aktywność ucznia, pogarsza jego nastrój i samopoczucie. Głód zwiększa również drażliwość dzieci i młodzieży, co prowadzi często do konfliktów z rówieśnikami. Eksperci żywieniowi szacują, że drugie śniadanie powinno dostarczać organizmowi od 10 do 15% dziennego zapotrzebowania na energię. Świadczy to o tym, że jest to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia.


    Aby dziecko chętnie spożywało w szkole posiłek, trzeba zadbać, aby był on kolorowy, pachnący i smaczny. Warto kupić kolorowy pojemnik czy fantazyjnie pokroić pieczywo, np. powycinać je foremką do ciasteczek. Dietetycy radzą, aby drugie śniadanie składało się z produktów pochodzących z kilku grup żywieniowych i zalecają łączenie produktów zbożowych, mlecznych, tłuszczów, białek i owoców. Dobrym rozwiązaniem są kanapki, najlepiej z pieczywa pełnoziarnistego, razowego - bułki z ziarnem, żytnie, owsiane, cienko smarowane masłem z dodatkiem wędlin, pieczonych mięs, jajek, sera, ryb. Konieczny jest dodatek warzyw w postaci  liści sałaty, krążków papryki, ogórka, pomidora, rzodkiewki, posiekanego szczypiorku. Smacznym składnikiem kanapek są różnego rodzaju pasty, np. z mięsa, jajek, ryb i warzyw. Propozycją na drugie śniadanie może być sałatka owocowa z twarożkiem lub jogurtem. Dzieci chętnie zjadają pokrojone warzywa i owoce. Jako przekąskę podsuńmy dziecku niesolone orzechy, pestki słonecznika, dyni oraz suszone owoce-morele, śliwki czy żurawinę. Najzdrowszym napojem są niegazowana woda i sok owocowy bez cukru.


    Poza tym warto pamiętać, aby nie podawać dziecku na drugie śniadanie słodyczy i kolorowych napojów. Ich spożywanie dostarcza jedynie pustych kalorii,  a obecność w codziennej diecie tych produktów może być wyłącznie źródłem otyłości dziecka. Od najmłodszych lat warto kształtować zdrowe nawyki żywieniowe. Jeżeli uda nam się wpoić naszym pociechom zasady zdrowej diety, będą z nich korzystać także w dorosłym życiu.


mgr Janina Malec

Co nas czeka

WAKACJE

sierpień 2018
pwścpsn
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031