Alergeny - informacje

23 października 2023Dawid Dopieralski

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji wg II załącznika Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej

  1. Produkty zawierające gluten: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. Orzechy: migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne

 

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (DzUrz UE nr L 304 z dnia 22 listopada 2011r.), przy każdym posiłku umieszczona została informacja (cyfra w nawiasie) na temat występowania w potrawie alergenów.

Pyszoty Izabela Wojdyła

Fabianowska 131/B3 62-052 Komorniki

NIP 778 140 66 79

 

 

 

       
Ta strona wykorzystuje ciasteczka lub podobne technologie do przechowywania informacji. Brak zmiany w ustawieniach przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej w naszej polityce prywatności.