"Dzień Chleba"

20 października 2013 J. Malec, N. Sokołowska, M. Ruta-Burdajewicz
"Wychodzą wnet pożywne, razowe bochenki,
Brunatne i okrągłe - ku piekarki chlubie -
Jak widnokrąg zoranych pól, co chleb zrodziły."
(Leopold Staff)

Po raz pierwszy w naszej szkole zespół Szkoły Promującej Zdrowie zorganizował 16 października obchody „Dnia Chleba”. Dzięki współpracy nawiązanej z piekarnią z Suchego Lasu cała społeczność naszej szkoły mogła cieszyć się od samego rana zapachem świeżutkiego pieczywa. Udostępnione przez piekarnię dekoracje z chleba dopełniły wyglądu stworzonej przez zespół wystawy.

Każda klasa miała możliwość z bliska zobaczyć rozmaite rodzaje zbóż oraz poznać ziarna i typy mąk.

Następnie dzieci konsumowały pyszne kanapki przygotowane przez rodziców dzieci z młodszych klas i uczniów klas starszych.

Do wyboru było kilka rodzajów chleba. Wszystkim smakowały kromki z powidłami, dżemem lub miodem. Podczas jedzenia kanapek uczniowie mogli zapoznać się z plakatami przygotowanymi przez kolegów z klas III, IV i V. Prezentowały one historię chleba, przytaczały przysłowia o chlebie przedstawiały historyjkę obrazkową "Od ziarna do bochenka" i przepisy na chleb.

Celem obchodów tego dnia było przede wszystkim wyrobienie poczucia szacunku do chleba oraz podnoszenie świadomości konsumentów na temat zdrowych właściwości tego wypieku.

Idea promowania chleba najzdrowszego dla człowieka spotkała się z nadzwyczajnym przyjęciem wśród uczniów. Sądząc po apetycie naszych wychowanków (i nie tylko), a także ilości zjedzonego pieczywa, święto to z pewnością stanie się tradycją naszej szkoły.

Galeria

       
Ta strona wykorzystuje ciasteczka lub podobne technologie do przechowywania informacji. Brak zmiany w ustawieniach przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej w naszej polityce prywatności.